Om du lider av spänningshuvudvärk så vet du att det kan vara obehagligt att hela tiden ta smärtstillande för att lindra värken. Nedan följer några av anledningarna till huvudvärken, och även vad du kan göra för att lindra smärtan.

Stress

Den absolut vanligaste orsaken till spänningshuvudvärk är stress. I dagens samhälle så ställs stora krav på gamla såväl som unga, och när man känner sig stressad är det svårt att slappna av. Detta kan leda till att man spänner muskler i skuldror, axlar och även käkmusklerna vilket i sin tur kan orsaka huvudvärk.

En massage (eller semester!) kan hjälpa kortvarigt, men det är så klart en mer långsiktig lösning att eliminera stressmoment från vardagen. Delegera jobb, ta en promenad, gå ut och käka lunch är enkla sätt att minska stressen. Det finns också avslappningsmetoder så som meditation som kan hjälpa att koppla av.

Bristfällig arbetsställning

Vis stillasittande arbete är det vanligt att hållningen lämnar något att önska, framför allt om man sitter framför en dator hela dagen. Det är lätt att man lutar huvudet framåt och inte sitter upprätt. Detta, i samband med att man inte rör på kroppen tillräckligt kan orsaka spänningar i musklerna som i sin tur leder till huvudvärk.

Fråga din arbetsgivare om det går att skaffa ergonomiska stolar och skrivbord, gärna med ställbar höjd så att man kan välja att stå och jobba. Det kan bättra på hållningen och om man väljer det stående alternativet så ökar det blodcirkulationen och ser till att kroppen blir mer avslappnad.

Bettfysiologiska orsaker

Om du har problem med käken eller bettet så kan detta leda till spända muskler i käken och nacken. Om du känner av att du ofta har smärta i käkmusklerna eller känner att du inte kan gapa tillräckligt kan detta vara symptom på bettproblem. Detta kan även påverka din sömn, vilket också kan bidra till huvudvärk.

Det bästa sättet att få behandling och diagnos är att uppsöka en specialist inom bettfysiologi som kan rekommendera en mängd olika behandlingssätt. Vanligast är att gjuta en bettskena som ser till att käken ligger rätt under t.ex. sömn. Du bär uppsöka en specialist om du har huvudvärk mer än tre dagar i veckan, eller om du tar smärtstillande regelbundet.

Inte tillräckligt med motion

Spänningshuvudvärk kan ofta lindras med motion. Fysisk ansträngning gör oftast att kroppen slappnar av och musklerna slutar vara spända. Så jogga eller besök ett gym några gånger i veckan och du kan märka att huvudvärken dyker upp mindre ofta. Lätt motion räcker oftast, så det kan ibland räcka att t.ex. ta en halvtimmes promenad på lunchen eller efter jobbet.

Om du lider av spänningshuvudvärk, kontakta Bettkliniken idag och vi kan hjälpa dig att lindra symptomen. Ring oss idag på 031-13 36 72 för att boka tid.